Publikplatser

Vätternrundan 315 km

För dig som vill uppleva Vätternrundan från sidan och ”heja på” våra glada cyklister så har vi tagit fram en lista på publikplatser. Här följer du loppet på ett smidigt sätt tillsammans med andra besökare och upplever omgivningarna. Undvik de sträckor där loppet passerar när du tar dig till och från publikplatserna, genom att planera resan. Använd gärna våra kartor och följ anvisningar och skyltar på platsen. Observera att tiderna nedan är cirkatider när cyklisterna passerar de olika publikplatserna, vilket kan avvika beroende på t.ex. väderlek.

Start och mål, Motala
I centrala Motala, Östergötlands sjöstad, startar och slutar motionsloppet. Upplev pulsen och besök partners, utställare  och lokala restauranger och handlare. Starten ligger i backen efter Stora Torget och målet på strandpromenaden intill Folkets hus och restaurang Sjöbris. Starten går mellan den 14 juni 19:30 till den 15 juni 12:30. Cyklisterna går i mål mellan 04:00 och midnatt den 15 juni, då målet stänger.

Vadstena
Här promenerar du genom historien med sina kulturhistoriska minnesmärken. Domkyrkan där heliga Birgitta ligger begravd och Gustav Vasas slott med sin tidstypiska vallgrav, för att nämna några. Promenera bland gammal bebyggelse och färgstarka trädgårdar. De första cyklisterna passerar staden redan 20:00 den 14 juni. Det kommer passera cyklister fram till tidig morgon den 15 juni.

Ödeshög
Är ett litet samhälle mitt på Östgötaslätten. Förutom Ödeshög kyrka med anor från 1100-talet, erbjuder omgivningarna hällristningar, runor och en magisk utsikt över rapsfält och berget Omberg. Här passerar cyklisterna mellan 20:30 den 14 juni till 13:30 den 15 juni med en topp mellan 04:00 och 07:00.

Gyllene Uttern
Är en känd utsiktsplats men också portalen till polkagrisstaden Gränna.  I Gränna promenerar du på kullerstenbelagda gator, genom vacker bebyggelse och ett spännande lokalt butiksutbud. Många av polkagrisbutikerna visar också sin tillverkning. Från färjelägret tar du färjan till Visingsö, där du kan Passa gärna på att ta färjan över till Visingsö och åk remmalag. Det är troligt att cyklisterna passerar mellan 21:30 den 14 juni och 15:00 den 15 juni.

Jönköping
Jönköping, Smålands största stad, är en kombination av storstadspuls med ett stort utbud av restauranger, storslagen natur med vackra promenadstråk och stränder i kombination med en spännande historia som lämnat spår i form av grevskap, hantverk och tändstickor. Cyklisterna passerar Jönköping mellan 23:00 den 14 juni till 16:00 den 15 juni.

Hjo
Trästaden som är centralort i Hjo kommun, Västra Götaland, erbjuder hantverk, ångbåtsfärder och spännande naturaktiviteter. Publikplatsen ligger utmed stadens vackra strandpromenad och du passerar också Sveriges längsta bänk. Cyklisterna passerar Hjo mellan midnatt och 17:00 den 15 juni.

Askersund
En uppskattad semesterort med sin vackra skärgård, livliga hamnområde, vackra strandpromenad och många aktiviteter att välja mellan. Stjernsunds slott, hembygdsgården, Knalla gruva och Harge udde för att nämna några. Här passerar cyklisterna mellan 02:00 och 20:00 den 15 juni.

This information is also available in:

Mer inom A till Ö